Bilakah Era Cetakan blok Baju bermula?

Bilakah Era Cetakan blok Baju bermula?

Bagi anda yang rajin membeli baju tshirt kosong, tentu sebahagian dari anda memiliki tujuan untuk cetak baju tersebut lalu menjualnya di pasaran. Namun sebelum Anda bergerak lebih jauh, ayuh kita semak sejenak bahasan tentang cetakan blok (screen printing) dan cetakan blok baju, kerana mengetahui bila dan bagaimana era ini dimulai dapat memperkaya wawasan anda sekaligus membantu memantapkan proses cetakan blok baju yang Anda lakukan. Proses cetakan blok atau screen printing sebenarnya sudah ada sejak ratusan tahun yang lampau, walau sebelumnya tidak diterapkan pada bahan baju. Cetakan blok adalah teknik cetak yang sangat sederhana, sehingga tidak memerlukan modal yang mahal.Teknik cetak ini diterapkan di pelbagai bidang kehidupan manusia, dan masih sangat berpotensi untuk dikembangkan.Teknologi cetakan blok sudah digunakan untuk pelbagai jenis industri, seperti elektronik, packaging, tekstil, garmen, danindustri umum.

Cetakan blok merupakan sebahagian dari teknik cetakan yang dikembangkan Oleh Yuzenzai Miyasaki pada tahun 1654-1736 dan Zikukeo Hirose pada tahun 1822-1890, keduanya warganegara Jepun. Pada awalnya cetakan blok dikembangkan untuk percetakan kimono yang merupakan cetak baju khas Jepun, yang mana apabila kimono ditulis dengan tangan menjadi sangat mahal harganya. Seterusnya cetakan blok berkembang sehingga ke Eropah pada tahun 1851-1862 dan kemudian pada tahun 1868 Joseph Swan menemui produk autotype. Pada tanggal 11 Julai1907 Samuel Simmon warganegara Inggeris mendapat hak patennya untuk teknik cetakan blok.Setelah itu cetakan blok merebak ke Amerika Syarikat dan pada tahun 1924 pertama kalinya proses cetakan blok dilakukan di atas bahan tekstil. Tidak lama kemudian pada tahun 1946 MC Kornick dan Penney mencipta mesin cetakan blok.

Namun penggunaan cetakan blok pada baju baru betul betul meluas pada tahun 1960-an, berkaitan dengan ketika seniman Andy Warhol mempopularkan cetakan blok di Amerika, dengan gambar Marilyn Monroe yang khas, yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Setelah itu barulah muncul pelbagai bentuk baju baru, seperti tank top , muscle shirt , scoop neck , v-neck yang dicetak dengan pelbagai bentuk, gambar, atau kata-kata sebagai pesanan, perilaku dan status sosial. Cetakan blok baju menyerlahkan dan mempromosikan pelbagai lokasi atau identity social dengan sangat baik, sehingga pada saat ini, cetak baju tetap laris di ketika saat perkembangan dunia dan manusia yang semakin canggih.