Menentukan Barang Original dan BM dari Cetak Sticker

Menentukan Barang Original dan BM dari Cetak Sticker

custom.my

Berbagai-bagai bentuk cetak sticker, kita sering menjumpai dengan bermacam tujuan dan konsep. Semua produk ini biasanya digunakan untuk mempercantikkan telefon bimbit agar terlihat eye cathcing. Tapi disedari atau tidak, kemunculan aksesoris ini lebih dari sekadar hiasan, tapi juga melambangkan identiti si pemilik dan produk telefon bimbit itu sendiri. Produk stiker untuk telefon bimbit sering kita jumpai dijual dengan bermacam-macam tujuan dan kebutuhan. Biasanya juga sangat berguna dalam melindungi layar telefon bimbit. Hiasan ini biasanya terkenal dengan istilah screen protector atau guard.  Selain fungsi melindungi, keberadaan stiker juga sering digunakan untuk keperluan mempercantik tampilan telefon bimbit.

Beberapa orang sering memaksimumkan hiasan ini dengan memilih karakter yang melambangkan diri mereka. Jika anda wanita, tujuan feminim seperti karakter Hello Kitty dan sebagainya mungkin pilihan yang tepat. Tapi jika anda lelaki, motif macho, seperti lambang Metallica dan sebagainya adalah pilihan yang tepat. Digunakan sebagai hiasan, kewujudan stiker untuk telefon bimbit kemudian beralih fungsi menjadi hiasan identiti si pemilik telefon bimbit. Bukan hanya sedap dipandang, perkara ini sering membuat kita mudah menampakkan pemilik handphone tersebut lelaki atau perempuan.

 Bukan hanya di bahagian yang mudah terlihat, hiasan cetak sticker di telefon bimbit juga terdapat di bahagian yang terlindung. Dan seperti stiker di bahagian luar, bahagian ini juga memegang peranan penting dalam industri produk telekomunikasi di dalam penggunaan handphone. Seperti produk elektronik lain, handphone juga memiliki identiti yang tertera dalam sebuah stiker. Dalam hal ini, ia terkenal dengan istilah stiker postel. Stiker ini biasanya memuatkan beberapa informasi penting tentang produk telefon bimbit. Dan letaknya, biasanya berada di bahagian belakang bateri (Akan terlihat ketika bateri dicabut).

Seperti stiker di bahagian luar, jika bahagian ini terlihat rosak atau tercabut, biasanya orang akan merasa enggan membeli telefon bimbit tersebut. Kerana kepercayaan bahawa stiker tersebut tidak original, yang menandakan telefon bimbit pernah rosak Justeru, kemunculan stiker tersebut palsu adanya (Bukan dari fabrik)

Bagaimanakah dan apakah yang boleh ada di bahagian stiker postel ini?

Seperti KTP, stiker ini biasanya akan diberi setelah produk elektronik telah melalui proses uji kaji. Yang bermaksud, dalam tahap awal percubaan, produk di kenalpasti tidak memiliki kekurangan atau kerosakan. Dan di Industri elektronik internasional, berlaku di Indonesia, perkara ini bermaksud barang sudah layak untuk dijual atau dipasarkan.

Bahagian ini juga sering digunakan sebagai identiti apakah produk yang kita gunakan diproduksi original untuk regional negara kita atau barang black market dari regional yang lain. Cetak sticker telefon bimbit juga mempunyai nombor email. Nombor ini sangat penting dalam mendeteksi produk sesuai dengan ketentuan produksi vendor. Hal ini sering menimbulkan masalah tersendiri jika diambil remeh. Karena jika nombor tidak sesuai dengan ketentuan produk, ketika rosak, proses garansi dan sebagainya akan berjalan tidak sesuai dengan keinginan.