Cara Memilih Jaket Wanita Sesuai dengan Bentuk Badan

Cara Memilih Jaket Wanita Sesuai dengan Bentuk Badan

custom.my

Cara memilih jaket wanita sesuai dengan bentuk badan mungkin belum banyak diketahui oleh kalangan pencinta fashion. Jaket merupakan pakaian untuk memanaskan badan dan banyak model jaket seperti sweater, jaket baseball, hoodie, dan varsity. Tetapi tahukah anda untuk menentukan model jaket ternyata harus sesuai dengan bentuk badan agar mendapatkan kesan menarik. Apakah tips untuk memilih jaketkhususnya untuk wanita?


Inilah Cara memilih Jaket Wanita Sesuai dengan Bentuk Badan.

Berikut ialah tips untuk memilih jaket sesuai dengan bentuk badan:

  1. Bentuk badan lurus. Untuk wanita yang memiliki bentuk badan lurus sebaiknya pilihlah jaket yang reka bentuknya sempit di bahagian pinggang. Sebagai aksesori tambahan gunakan ikat pinggang sehingga membuatkan anda kelihatan menarik. Pilih model jaket peplum atau mengerut di bahagian tengah, ketika jaket dipakai kesannya seperti jam pasir. Ketika ini sudah banyak produk menjual jaket bergaya peplum bermula dari sweater, hoodie, jaket baseball, dan varsity.

  2. Bahu besar. Khusus untuk wanita berbahu besar sebaiknya pilihlah jaket berukuran panjang. Elakkan jaket dengan pola sempit di bahagian bahu, pilihlah model jaket berbentuk leher V seperti sweater, berdaun kolar depan kecil seperti jaket baseball dan varsity, serta single breased. Untuk menyimbangkan bentuk bahu anda boleh menambahkan beg di bahagian bawah.

  3. Bentuk badan berlekuk. Bagi wanita yang memiliki bentuk badan berlekuk disarankan memilih jaket berukuran sesuai di badan. Bentuk jaket tidak terlalu ketat, Anda juga boleh menambahkan aksesori tali pinggang untuk memberi kesan feminin. Ketika ini sudah banyak produk menjual jaket mengikut ukuran badan, jadi anda tidak akan susah mencarinya.

  4. Bentuk Bahu Kecil. Untuk wanita berbahu kecil pilihlah jaket dengan potongan yang sesuai dengan badan. Seboleh mungkin elakkan dari membeli jaket berpotongan lengan menurun atau jahitan berakhir sebelum hujung bahu anda. Ketika ini para pecinta fashion boleh memilih produk jualan jaket, pelbagai tips seperti hoodie, jaket baseball, sweater, dan varsity boleh menjadi pilihan anda.

  5. Figur Kecil. Untuk wanita berfigur kecil model jaket yang sesuai digunakan adalah jaket bergaya cropped, bersih, atau ketat badan. Hoodie boleh menjadi pilihan anda, jenis pakaian panas ini sangat sesuai untuk wanita berfigur kecil. Elakkan dari mengenakan jenis pakaian panas berukuran panjang, double breasted, atau memiliki banyak perincian.

Itulah beberapa cara memilih jaket wanita sesuai dengan bentuk badan. Para pencinta fashion kini harus lebih pandai dalam memilih produk jualan jaket di kedai atau di dunia online. Pastikan kualiti jaket akan kelihatan jika sesuai dengan bentuk badan, dan model-model pakaian panas ini sudah semakin bervariasi bermula dari bentuk, ukuran, corak atau warna. Semoga maklumat yang disampaikan di atas dapat memberikan manfaat untuk anda.