Panduan Mudah untuk Cetak Fabrik Digital

Panduan Mudah untuk Cetak Fabrik Digital

custom.my

Panduan cetak fabrik mudah digital dibuat untuk anda yang berhasrat untuk membuka butik anda sendiri. Percetakan digital adalah salah satu cara yang paling moden untuk mendapatkan kain cetak rekaan anda sendiri dengan cara yang paling berkesan. Sudah tentu ada kaedah lain yang boleh anda gunakan, tetapi percetakan digital adalah lebih serba boleh dan boleh digunakan walaupun reka bentuk anda terlalu rumit. Ia juga biasanya mengambil masa yang lebih singkat berbanding dengan kaedah yang lain. Tetapi, sebelum anda bermula, terdapat banyak perkara yang anda perlu tahu tentang kaedah ini terlebih dahulu.


Panduan Mudah untuk Cetak Fabrik Mudah Digital

Jika anda mempunyai wang, sudah tentu anda boleh meminta bantuan daripada perkhidmatan cetak kain di luar sana, tetapi walaupun begitu, anda perlu tahu bahawa bukan semua jenis pewarna dan pencetak boleh digunakan pada jenis pakaian yang sama. Secara ringkas, kain yang berbeza memerlukan kaedah percetakan dan pewarna yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda menggunakan kapas, pewarna reaktif akan memberikan hasil yang terbaik, tetapi, jika anda menggunakan poliester, maka anda perlu menggunakan pewarna disperse. Berikut adalah pecahan untuk pewarna apa yang patut digunakan bagi jenis-jenis kain;

  1. Pewarna reaktif; kapas, bulu, sutera, linen dan rayon.

  2. Pewarna asid; nilon, bulu, sutera.

  3. Pewarna disperse; poliester.

Percetakan digital tidak mengehadkan kepada bilangan warna yang anda gunakan untuk kain cetak rekaan anda sendiri, tetapi ingat bahawa menggunakan terlalu banyak warna akan meningkatkan kos, walaupun ia bergantung kepada perkhidmatan apa yang anda gunakan.

Sekarang, sebelum anda meninggalkan fail anda di perkhidmatan percetakan yang anda pilih, pastikan anda sentiasa mencetak sekurang-kurangnya satu sampel dahulu. Ia adalah untuk memeriksa sama ada keputusan akhir adalah sama sepertirekaan asal anda.

Jika anda mencetak kain cetak rekaan anda sendiri tanpa bantuan dari mana-mana perkhidmatan percetakan, ingat bahawa bahagian yang paling penting selepas proses percetakan adalah proses pengukusan. Anda akan melakukan proses ini selepas percetakan dilakukan dan reka bentuk yang masih belum ditetapkan. Selepas proses pengukusan, kain kemudian perlu dibersihkan. Selepas ia kering dan diseterika, anda boleh melakukan pemeriksaan kualiti.