Sejarah Cetak Fabrik Design Tribal

Sejarah Cetak Fabrik Design Tribal

custom.my

Adakah anda tahu tentang sejarah cetak fabrik design tribal? Anda mungkin akan memakai baju dengan reka bentuk tribal yang kelihatan bergaya tetapi adakah anda tahu maksud di sebalik reka bentuk? Dalam artikel ini, anda akan mengetahui sejarah di sebalik populariti reka bentuk tribal ini dan mengapa orang menggunakan ia sebagai reka bentuk pada tshirt. Sudah tentu, populariti reka bentuk ini tidak terhad kepada pengeluar utama, banyak pengeluar baju lain juga menggunakan reka bentuk tribalini untuk dicetak pada fabrik mereka. Pada masa kini ia adalah sangat mudah untuk melihat orang memakai jenis pakaian ini.


Sejarah dan Maklumat Cetak Fabrik Design Tribal

Jadi, dari manakah perkhidmatan cetak kain ini mendapat pesanan bagi baju dengan reka bentuk tribal ini? Reka bentuk ini kebanyakannya terkenal sebagai "reka bentuk tribal", tetapi mereka mempunyai nama lain, iaitu "print Afrika". Ya betul, kain dan pakaian reka bentuk tribal ini asalnya mendapat inspirasi dari benua Afrika. Tetapi benua Afrika adalah besar dan terdapat banyak suku kaum dan bangsa yang berbeza. Jadi, yang manakah digunakan sebagai inspirasi? Inspirasi ini sebenarnya datang dari suku kaum dan negara yang berbeza di seluruh Afrika, tetapi orang pertama yang menghasilkan cetak kain rekaan ini adalah Belanda.

Belanda mengambil minat yang mendalam dalam percetakan Asia dan membawa pulang pengetahuan tersebut ke tanah air mereka apabila mereka kembali. Eropah juga berminat dalampercetakan Asia, dan mereka cuba untuk menghasilkan reka bentuk itu dalam jumlah yang banyak dengan menggunakan mesin. Malangnya, banyak ciptaan mereka muflis, sehingga pemaju Belgium berjaya mencetak resin di kain kapas menggunakan ciptaan mereka sendiri. Tetapi cetakan yang dibuat menggunakan mesin ini tidak begitu sempurna, kerana ada cacat cela seperti garis-garis atau titik kecil. Oleh itu, ia tidak begitu berjaya di Eropah.

Kemudian mereka membawa masuk mesin dari luar negara apabila Afrika Barat memperkenalkan mesin ini. Oleh itu, dengan menggabungkan cetakan reka bentuk tradisional Asia dengan mesin membuat cetak fabrikan lilin,reka bentuk "tribal" diperkenalkan sebagai cetak kain peribadi mereka. Ini adalah permulaan bagi reka bentuk tribal yang terus berkembang sehingga kini. Sudah tentu, ia menjadi konflik sedikit mengenai siapa sebenarnya pengasas reka bentuk dan resolusi reka bentuk tribalyang menjadikan ia lebih moden.