Apa Itu Jersi Basikal Yellow dan Polka Dot di Tour de France

Apa Itu Jersi Basikal Yellow dan Polka Dot di Tour de France

custom.my

Soalan seperti tajuk di atas merupakan pertanyaan yang selalu dilontar oleh ramai orang yang ingin tahu tentang jersi basikal custom yang biasa dijumpai ini. Jawapan bagi soalan tersebut boleh didapati dalam penjelasan serta ulasan penuh mengenai jersi basikal yellow dan polka dot di Tour de France serta akan dibincangkan secara terperinci dalam ulasan berikut.


Yellow Jersey Tour de France

Tour de France merupakan acara perlumbaan basikal yang sama seperti perlumbaan basikal bertaraf antarabangsa pada umumnya. Ia hampir sama dengan Union Cycliste Internationale, Tour de France juga merebut podium juara dengan kompetensi paling berprestij yang dimiliki adalah Yellow Jersey. Yellow jersey tidak sama dengan baju sukan basikal atau jersi basikal yang murah pada umumnya, kerana ia hanya boleh digayakan oleh pelumba yang meraih gelaran juara untuk lebih dari satu kategori dalam pertandingan yang diadakan.

  1. Aspek Penilaian Pertandingan Yellow Jersey. Untuk berpeluang menggayakan yellow jersey, terdapat beberapa aspek penilaian yang dilakukan secara adil. Aspek penilaian tersebut adalah climber, sprinter, youngster atau pelumba muda terbaik serta leader.

  2. Siapa yang Berhak Gunakan Yellow Jersey? Yellow jersey adalah tidak sama dengan baju basikal custom yang digayakan oleh para pelumba biasa. Yellow jersey atau maillot jaune berhak digayakan atau dipakai oleh pelumba yang berjaya merangkul beberapa klasifikasi dengan aspek penilaian seperti yang dijelaskan di atas. Keputusan adalah berdasarkan kepada jumlah keseluruhan masa pelumba masing-masing pada setiap peringkat harian. Bagi pelumba yang dapat menyelesaikan seluruh peringkat dalam masa terpantas merupakan pelumba yang berhak menggayakan yellow jersey dalam perayaan kemenangan dan diberikan hak untuk memulakan tahap selanjutnya dengan Yellow Jersey pada Tour de France pada hari berikutnya.


Jersey Basikal Polka Dot

Acara pertanding perlumbaan Tour de France bukan hanya mempunyai acara kejuaraan yellow jersey sahaja. Penghargaan terhadap para pelumba berprestasi dalam Tour de France juga ditunjukkan melalui jersi polka dot atau the polka dot crown. Jersi polka dot yang tidak dijual di mana-mana tempat jual jersi basikal ini hanya digayakan dalam satu pertandingan sahaja. Apakah pertandingan tersebut? Lihat penjelasan berikut:

  1. Pelumba yang Berhak Memakai Jersi Polka Dot. Pelumba dalam pertandingan tour de france yang berhak menggayakan jersi polka dot ialah pelumba yang berjaya menjadi climber atau pemanjat terbaik. Lebih tepatnya, pemilik jersi polka dot ini ialah pelumba yang berjaya memenangi mata terbanyak dalam kriteria penilaian naik bukit atau up-hill. Contoh jersi yang seakan sama dengan corak jersi polkadot boleh didapati di beberapa tempat jual jersi basikal.

  2. Prosedur Penilaian Anugerah Jersi Polka Dot. Sistem penilaian yang dilakukan untuk mencari pemenang dalam kategori ini dan berhak menggayakan jersi polka dot ini adalah dengan pengumpulan mata ketika melintasi garis pertama hingga garisan pada bahagian atas atau hingga pelumba sampai pada puncak atau hujung pendakian.

Demikian adalah penjelasan mengenai pelbagai jersi basikal yang terdapat dalam acara Tour de France.