Perkembangan Bahan Jersi Basikal Dari Masa ke Masa

Perkembangan Bahan Jersi Basikal Dari Masa ke Masa

custom.my

Beberapa tahun ini, berbasikal menjadi sukan dan hobi yang cukup popular dan diminati oleh masyarakat dari pelbagai bidang. Seiring dengan perkembangan minat berbasikal, semakin tinggi pula perkembangan kelengkapan untuk melaksanakan aktiviti berbasikal yang salah satunya adalah baju sukan basikal. Baju khas yang dipakai pada ketika berbasikal ini sememangnya trend baharu kira-kira beberapa tahun lepas, namun ternyata jersi basikal mengalami perkembangan bahan atau material untuk membuat pemakainya selesa.


Awal Perkembangan Jersi Basikal

Pada masa awal kemunculan sukan berbasikal, telah berkembang juga baju berbasikal seperti baju basikal custom namun pada awal kemunculannya, jersi atau baju basikal dibuat dari bahan yang mempunyai banyak kekurangan sehingga perlu penggantian bahan secara keseluruhan bahan apakah bahan tersebut? Lihat penjelasan berikut:

  1. Jersi Basikal dari bahan Benang bulu. Pada awal kemunculan sukan berbasikal beberapa dekad lalu diiringi dengan kemunculan baju atau jersi basikal. Awalnya pengeluaran baju atau jersi basikal berbahan atau material kain bulu. Boleh anda bayangkan jika anda perlu menggunakan baju berbahan bulu ketika bersenam dan menghasilkan banyak peluh. Berbeza dengan jersi basikal custom yang terkenal, jersi bermaterial bulu yang tebal membuat peluh mudah menyerap pada kain dan menjadikannya lebih berat dan tidak selesa digunakan untuk berbasikal. Mungkin penggunaan jersi berbahan bulu ini masih sedikit mesra pada musim sejuk, namun ia akan sangat menyeksakan jika digunakan pada ketika musim panas. Baju basikal berbahan bulu kini sudah tidak digunakan atau sudah tidak didapati di tempat jual jersi basikal kerana akan ia membuat halangan angin ketika naik bukit dan menjadi semakin besar serta menghasilkan bau kurang enak apabila peluh yang lambat menyerap.

  2. Inovasi Castelli Menggantikan Benang bulu. Setelah bulu sebagai bahan pembuat jersi atau baju berbasikal, seorang ahli perniagaan dalam bidang pakaian yang berasal dari Itali iaitu Armando Castelli mencetuskan inovasi baru dengan melahirkan produk jersi basikal castelli dengan material sutera. Bahan sutera pada jersi basikal memberikan keselesaan yang lebih bagi para penggunanya iaitu ringan dan peluh boleh menyerap sempurna. Pengeluaran jersi sukan Castelli ini sudah bermula sejak tahun 1940-an dan berjaya memasuki pasaran dunia. Hal ini terbukti dengan terdapat banyak produk Castelli di pelbagai tempat jual baju basikal di beberapa negara.

  3. Bahan Jersey Terbaru. Perkembangan bahan jersi semakin meningkat dan menghasilkan bahan jersi berkualiti iaitu polyester. Berbeza dengan jersi basikal murah, bahan ini sangat mudah digunakan, tidak panas, dan boleh didapati dalam pelbagai variasi.

Perkembangan bahan jersi atau baju basikal yang berlaku seiring dengan perkembangan teknologi dan mampu mendorong para peniaga untuk mengambil bahagian dalam pelbagai acara perlumbaan basikal sebagai sponsor.