Tips Berbasikal Selesa Semasa Musim Hujan

Tips Berbasikal Selesa Semasa Musim Hujan

custom.my

Malaysia sememangnya merupakan negara yang mempunyai musim panas dan lembab sepanjang tahun. Bahkan musim hujan di Malaysia tidak sama setiap negeri. Untuk anda yang gemar berbasikal baik untuk aktiviti sukan atau aktiviti harian seperti pergi bekerja atau bersekolah sangat disarankan bagi anda untuk memerhatikan dan mempertimbangkan cuaca supaya tetap mendapatkan kemudahan dalam berbasikal yang tidak boleh dipisahkan dari jersi basikal custom. Bagaimana jika musim hujan tiba? Lihat tips-tips berikut agar tetap selesa berbasikal ketika musim hujan.


Tips Berbasikal di Musim Hujan Dengan Jersi Basikal

Ketika musim hujan tiba, jangan jadikan halangan untuk kegemaran anda berbasikal. Selain mengenakan baju sukan basikal yang betul, berikut adalah beberapa tips yang disarankan untuk anda lakukan:

  1. Bawalah beg plastik selalu. Ketika hujan, barangan remeh seperti beg plastik akan menjadi barangan yang mempunyai fungsi sangat besar untuk menyelamatkan barang-barang anda dari hujan. Jangan lupa untuk selalu membawa beg plastik Ketika musim hujan untuk melindungi barang-barang berharga anda seperti barangan elektronik, buku, dompet dan lain sebagainya.

  2. Baju hujan jangan sampai tertinggal. Sangat disarankan untuk membawa baju hujan ketika musim hujan tiba. Selain baju basikal custom yang selesa digunakan, lapisan baju hujan akan melindungi tubuh serta brang-barang anda dari basahnya terkena air hujan.

  3. Menggunakan baju basikal yang selesa. Bagi anda yang memang sengaja ingin berbasikal ketika musim hujan, selain beberapa perkara di atas, keselesaan pemakaian pakaian berbasikal merupakan kata kunci yang cukup penting. Kini telah tersedia baju sukan basikal yang bahannya daripada kain yang sangat ‘mesra’ ketika cuaca sejuk dan lembap. Pelbagai pilihan baju berbasikal yang selesa dengan pelbagai pilihan gaya dan material pembuat boleh didapati di kedai yang jual baju basikal atau di tempat yang jual jersi basikal dengan pelbagai model.

  4. Makanlah multivitamin. Musim hujan sering membawa kesan yang kurang baik bagi kesihatan dan daya tahan tubuh. Untuk mencegah atau mengatasi permasalahan penurunan daya tahan tubuh Ketika musim hujan ialah dengan mengambil multivitamin secara rutin. Kandungan nutrisi serta pelbagai zat bermanfaat dalam multivitamin akan berkerja secara optimum dalam menjaga kesihatan serta daya tahan tubuh bagi penunggang basikal yang lebih terdedah sering terkena air hujan ketika berbasikal.

  5. Bersihkan semula basikal setelah digunakan. Apabila hujan tetapi tetap berbasikal, sebaiknya bersihkan semula basikal anda dengan membilasnya dengan air bersih. Hal ini dapat menjauhkan basikal dari karat yang boleh mudah muncul jika basikal yang terkena air hujan tidak segera dibersihkan atau dibilas dengan air bersih. Siram bahagian tayar, velg, serta komponen lain dan bersihkan kotoran dengan kain supaya kembali bersih.

Berjaga-jaga ketika berbasikal harus lebih berhati-hati lagi ketika musim hujan tiba untuk mengurangkan segala risiko seperti tergelincir dan lain-lain. Anda tetap boleh tampil bergaya dengan jersi basikal murah yang berkualiti.