Tips Memilih Jersey Basikal Berkualiti

Tips Memilih Jersey Basikal Berkualiti

custom.my

Baju sukan basikal ketika ini sedang mengalami perkembangan yang sangat pesat. Boleh didapati dalam pelbagai model, gaya, dan saiz. Hal ini kerana, pada masa ini berbasikal merupakan salah satu sukan yang diminati ramai tidak kira muda dan tua. Malah, sudah terdapat individu yang memulakan aktiviti sihat ini dengan pergi ke sekolah atau pergi kerja dengan menggunakan basikal. Aktiviti positif tersebut selain dapat menjaga kesihatan dan kecergasan tubuh, berbasikal dalam kegiatan harian juga dapat meminimakan pencemaran udara. Semasa berbasikal, baju sepatutnya dipakai adalah baju untuk berbasikal dengan tips pemilihan sebagai berikut.


5 Tips Memilih Baju Berbasikal

Oleh kerana terdapat pelbagai bahan dan gaya baju basikal yang sedia ada untuk membantu cara permakaian anda ketika melakukan sukan berbasikal, berikut adalah beberapa tips yang boleh dijadikan rujukan dalam pemilihan baju berbasikal yang sesuai:

  1. Pilih Jersi Basikal Custom. Jersi merupakan bahan yang sesuai dipilih untuk anda yang serius sukan berbasikal. Apabila anda termasuk salah satu peminat sukan berbasikal jersi basikal custom dapat dijadikan salah satu panduan pemilihan. Jersi custom merupakan pilihan tepat untuk aktiviti berbasikal dalam pelbagai jarak. Hal ini kerana jersi mempunyai potongan pola yang memanjang di bahagian belakang yang boleh memudahkan penunggang basikal kerana kedudukan penunggang basikal yang membongkok.

  2. Jersi yang Memiliki Poket. Selain memilih jersi basikal murah namun berkualiti, pilihlah baju basikal yang poketnya di bahagian belakang. Poket ini ditampal pada bahagian belakang jersi. Beg ini boleh digunakan untuk menyimpan pelbagai benda seperti minuman, tuala, handphone, dan sebagainya. Poket pada jersi sengaja tidak direka di depan kerana penunggang akan membongkok ketika berbasikal dan membuatkan barang-barang yang disimpan di poket tidak terjatuh.

  3. Pilih Jersi yang Memiliki Zip Depan. Kerana semakin ramai masyarakat yang berminat dengan sukan berbasikal, Ketika ini telah banyak outlet yang jual baju basikal. Kerana zip banyaknya pilihan, tips ini sangat perlu anda perhatikan untuk mendapatkan keselesaan ketika berbasikal. Pilihlah baju basikal dengan bahan jersi yang mempunyai Zip di bahagian depan yang memanjang dari atas ke bawah. Zip ini sangat berguna bagi para penunggang basikal kerana dapat memberi penunggang basikal berpeluh dan suhu badan menjadi sangat tinggi.

  4. Pilih Baju Berbasikal Berbahan Berkualiti. Bahan atau kain yang berkualiti akan mempengaruhi pada keselesaan para penunggang basikal pada ketika berbasikal dalam jarak dekat mahupun jarak jauh. Bahan yang tepat adalah bahan yang boleh menyerap peluh sehingga tetap selesa digunakan walaupun sedang berpeluh seperti fiber eyelet, dryfit, dan cotton-dry.

  5. Pilih Baju Berbasikal yang mengikut bentuk badan. Pada masa ini telah banyak kedai khas baju sukan biasa atau kedai online yang jual jersi basikal yang sememangnya sengaja direka mengikut badan atau ketat. Disebabkan dari rekabentuk supaya halangan udara ketika berbasikal boleh dikecilkan atau aero dinamik.

Untuk mendapat keselesaan yang maksimum semasa berbasikal, ikuti beberapa tips yang disebutkan di atas.