Cara Untuk Membuat Sarung Bantal

Cara Untuk Membuat Sarung Bantal

custom.my

Jika anda baru dalam bidang menjahit, membuat sarung bantal adalah cara yang terbaik untuk mula belajar kemahiran itu. Sarung bantal adalah mudah untuk dibuat. Belajar bagaimana untuk membuat sarung bantal asas dan sarung bantal hiasan menggunakan kaedah gulungan.


Cara 1 : Asas Sarung Bantal

1. Pemilihan kain. Sarung bantal sering dibuat dari kain yang boleh membuatkan kulit berasa selesa, seperti kapas lembut, satin, flanel atau kain jersi. Pilih kain yang sepadan dengan tema warna di dalam bilik tidur anda, terutamanya meliputi katil dan cadar anda. Untuk membuat satu set sarung bantal biasa, anda perlu 2 meters (1.8 m) kain. Jika anda tidur di atas bantal, pastikan anda memilih kain yang boleh dibasuh. Jika anda ingin membuat sarung bantal yang lebih hiasan mengikut tujuan, kain yang anda pilih tidak perlu terlalu lembut atau cukup sebagai mudah untuk dibasuh. Pilih mana-mana jenis kain yang anda ingin mengikut tema warna di dalam bilik tidur anda.

2. Potong kain tersebut untuk saiz. Untuk membuat sarung bantal biasa, gunakan gunting atau pemotong putar untuk memotong sekeping berukuran 45" x 36". Jika anda menggunakan kain bercorak, berjaga-jaga semasa memotongnya supaya corak itu lurus.

3. Lipat kain kepada separuh. Lipat memanjang dengan tepi yang siap, atau sebelah kanan, kain tersebut bersama-sama. Sisi yang belum selesai, atau sisi yang salah, harus menghadap keluar.

4.Jahit sebelah panjang dan sebelah pendek. Menggunakan mesin jahit atau jarum benang untuk membuat jahitan lurus sebelah panjang kain. Pusingkan kain dan terus menjahit salah satu sisi sebelah pendek. Setelah selesai, pusingkan kain sisi yang betul keluar. Gunakan benang yang sepadan dengan kain atau benang berbeza untuk menambah sedikit bakat. Jika anda menjahit dengan tangan, ambil masa dan pastikan jahitan anda benar-benar lurus. Anda boleh pin kain dengan pin lurus untuk membantu membimbing jahitan andajika perlu.

5. Kelimkan sebelah terbuka. Mulakan dengan lipat kan kain ke belakang untuk mewujudkan kelim ½ inci. Seterika kain untuk mencipta lipatan. Lipat kain kembali lagi, kali ini mewujudkan kelim 3 inci. Seterika kain sekali lagi dan menggunakan mesin jahit atau jarum dan benang untuk menjahit di sekeliling pangkal kelim untuk di tempat menyimpannya.

6. Hiaskan sarung bantal. Anda boleh menambah reben, renda hiasan, atau hiasan lain untuk siapkan sarung bantal. Mempertimbangkan jahit reben berwarna-warni dengan labuh melepasi kelim untuk menyembunyikan jahitan.


Cara 2 : Hiasan Sarung Bantal

1. Memilih kain. Bagi kaedah ini anda perlu tiga kain yang berbeza dalam warna-warna penyelaras. Pilih salah satu kain untuk membentuk bahagian utama sarung bantal, kain kedua untuk kelim sekitar pembukaan, dan ketiga kain loghat. Pilih tiga pepejal berwarna-fabrik atau pergi kepada tiga corak yang berbeza seperti warna. Kain tidak perlu yang hampir sama, tetapi ia membantu jika ia berkongsi setiap satu atau dua warna. Cuba sarung bantal perayaan dengan kain dalam warna-warni bercuti atau corak. Holiday sarung bantal adalah hadiah yang baik.

2. Potong kain tersebut untuk saiz. Menggunakan gunting atau pemotong putar untuk memotong dengan teliti setiap keping kain untuk saiz yang betul. Untuk membuat sarung bantal biasa, potong sekeping utama kain berukuran 26" x 44". Potong sekeping kain kedua berukuran 12" x 44". Potong sekeping kain terakhir untuk trim berukuran 2" x 44".

3. Seterika fabrik. Untuk menyediakan kain untuk dijahit,gunakan seterika untuk membuang kedutan. Seterika sekeping besar dan sekeping sederhana rata. Lipat trim pada separuh memanjang dengan sisi yang salah bersama-sama dan seterika kan ia rata.

4. Susun atur kain. Letakkan sekeping kain sederhana pada sisi kanan permukaan kerja anda. Beratur kan trim kain dengan tepi kain sederhana, supaya tepi baris di luar dan dilipat di tepi bahagian dalam. Akhirnya, meletakkan sekeping besar kain diatas sederhana dan trim kain, di sisi kanan ke bawah. Pastikan semua lapisan kain adalah sejajar dengan sempurna di sepanjang tepi atas. Tambahkan beberapa pin lurus di sepanjang tepi lapisan kain untuk menahan di tempat mereka.

5.Menggulung fabrik. Gunakan jari anda untuk menggulung lapisan atas kain, yang merupakan bahagian yang terbesar, ke arah tepi disematkan. Teruskan menggulung ke dalam beberapa inci dari tepi disematkan. Sekarang ambil sekeping kain medium dan lipat ke atas gulungan itu, menjajarkan dengan tepi disematkan. Gunakan lebih pin lurus untuk pin semua di tempat lapisan.

6. Jahit tepi. Menggunakan mesin jahit atau jarum benang untuk membuat jahitan lurus di sepanjang tepi kain disematkan. Jahitan harus 1/2 inci (1.3 cm) dari tepi kain. Keluarkan pin dari kain yang telah anda jahit. Pastikan jahitan menangkap semua lapisan kain. Berhati-hati untuk membuat jahitan yang lurus dan sekemas yang mungkin. Jika anda perlu memulakan sekali lagi, gunakan ripper jahitan untuk membuang jahitan, menyelaraskan semula tepi kain, dan bermula sekali lagi.

7. Pusingkan gulungan kain keluar sisi yang betul. Tarik balik sekeping kain sederhana untuk mendedahkan gulungan kain yang besar dibawahnya. Perlahan-lahan tarik pada gulungan itu dan menterbalikkan kain, kemudian luruskan di atas permukaan kerja anda. Seterika sarung bantal supaya semua komponen terletak sepenuhnya dengan rata.

8. Menjahit di sekitar tepi. Membalikkan sarung bantal supaya sisi yang salah menghadap keluar. Menggunakan mesin jahit anda atau jarum dan benang untuk menjahit jahitan lurus di tepi barisan baki sarung bantal. Meninggalkan bahagian yang dikelepetkan daripada sarung bantal terbuka.

9. Pusingkan sarung bantal yang sisi betul keluar. Meletakkan ia rata dan menyeterika sekali lagi sebelum meletakkannya ke atas bantal.

10.Selesai.