Proses Pembuatan Percetakan Skrin Baju Berkualiti Tinggi Den

Proses Pembuatan Percetakan Skrin Baju Berkualiti Tinggi Den

custom.my

Percetakan skrin baju banyak diminati, sehingga sangat mudah mencari perkhidmatan print baju kerana pengusaha percetakan skrin baju telah berkembang dalam masyarakat. Permintaan akan percetakan skrin DTG semakin meningkat dengan percetakan skrin digital.

Inilah Proses Pembuatan Cetak Kaos Secara DTG

Percetakan skrin baju berkembang dimana sahaja, biasanya pengusaha percetakan skrin baju melalui print baju serta bahan yang lain yang boleh dicetak, namun yang menjadi kegemaran bahan percetakan skrin adalah baju. Dalam setiap majlis - majlis tertentu banyak orang yang memerlukan khidmat percetakan skrin DTG dengan percetakan skrin baju. Untuk membuat print baju sebaiknya kita mengetahui bagaimana proses print DTG yang baik. Berikut adalah beberapa fasa proses dalam printing baju:

Bahan baju

Bahan baju yang sering digunakan dalam print DTG iaitu kapas, tetapi ada beberapa pengusaha percetakan skrin baju yang menggunakan bahan polyester atau campuran polyester dan kapas. Dengan baju yang baik maka proses pembuatan percetakan skrin DTG tidak mudah dengan melakukan print baju sebagai cara lain dari percetakan skrin digital.

Proses manufactur printing baju

Proses dalam pembuatan percetakan skrin baju sangat mudah kerana semua proses itu menggunakan mesin secara automatik. Mesin pembuat baju itu boleh memotong, menyambung, dan menjahit secara automatik dengan sistem yang sangat efisien. Proses yang paling mudah dalam pembuatan percetakan skrin DTG ini iaitu proses menyatukan bahagian depan dan bahagian belakang kemudian menjahit bahagian percetakan skrin digital.

Bagaimanakah proses pembuatan percetakan skrin baju? Berikut adalah proses pembuatan baju secara sederhana:

Styling. Styling merupakan proses merekabentuk printing baju dan dimensi percetakan skrin DTG itu kemudian dipindahkan ke dalam pola.

Keratan.Keratan merupakan proses pemotongan print baju sesuai dengan pola yang telah dibentuk. Proses ini meliputi pemotongan bahagian lengan, badan, dan beg jika diperlukan.

Penggabungan. Proses ini merupakan proses menggabungkan kain print DTG bahagian depan dengan bahagian belakang. Kedua-dua bahagian yang telah disatukan kemudian dijahit dengan hati-hati kerana jarum jahit mampu memotong benang kain bahan yang boleh menyebabkannya terkoyak. Bukan hanya bahagian depan dan belakang yang perlu dijahit tetapi bahagian tepian lengan dan bahagian tepi bawah badan juga perlu dijahit. Selepas semua bahagian dijahit maka tinggal menggabungkan bahagian lengan dan bahagian badan dengan menjahitnya. Setelah proses ini selesai maka print baju secara keseluruhan dapat dilihat dengan jelas. Namun proses pembuatan printing baju belum sepenuhnya selesai, tahap seterusnya adalah memasang leher baju, menyelesaikan bahagian neckline,dan yang terakhir iaitu memasang label pada percetakan skrin DTG.

Pemeriksaan. Tahap pemeriksaan meliputi menyemak jumlah saiz, membersihkan benang-benang yang masih melekat pada percetakan skrin digital, pelipatan, dan pembungkusan hasil print DTG dalam plastik.

Itulah beberapa maklumat mengenai cara pembuatan percetakan skrin baju yang perlu anda ketahui sebelum membelinya.