Asal Mula Proses Die Cutting untuk Pemotongan Sticker

Asal Mula Proses Die Cutting untuk Pemotongan Sticker

custom.my

Cutting sticker merupakan salah satu cara dalam pembuatan sticker. Cara ini adalah cara yang paling terbaru, yang belum ada sejak zaman dulu. Sehingga untuk melalui cutting sticker perlu melalui die cutting terlebih dahulu. Prosess tersebut masih dilakukan dalam pembuatan sticker, baik sticker dinding ataupun sticker nama sehingga kini.


Perkembangan Sejarah Proses Memotong untuk Pemotongan Sticker

Die cutting merupakan proses yang sudah dikenal sejak puluhan tahun dahulu sebelum cutting sticker. Proses ini boleh digunakan pada pelbagai jenis material sticker, seperti foil, plastik, getah, pita pelekat, fiberboard, lembaran metal, stereofoam, dan paperboard. Bahan kulit dan metal, proses die cutting lebih dikenal dengan sebutan 'clicking' dan 'clicking machine' pada mesinnya. Apabila bahan sticker yang digunakan adalah kertas, proses ini bernama 'dinking', dengan hasilnya berupa kotak kadboard, sampul surat, label, pelekat dinding, dan pelekat nama.

Pada abad ke-19, die cutting digunakan dalam proses pemotongan kulit untuk pembuatan kasut. Namun, semakin maju perkembangan teknologi membuat proses ini juga digunakan pada label, setem, dan pelekat berupa pelekat dinding serta pelekat nama.

Die cutting mempunyai dua cara proses pembuatan sticker, iaitu flatbad dan rotary proses. Flatbad mempunyai kelajuan bekerja yang lebih lambat berbanding rotary, namun alat-alat dalam proses pembuatan pelekat ini cukup murah. Sehingga sangat sesuai digunakan untuk pengeluaran atau usaha sticker yang lebih kecil. Sedangkan rotary proses dilakukan selaras dengan proses cetakan. Kedua cara proses ini mempunyai perbezaan yang ketara, iaitu dari besar kecilnya kos pengeluaran.

Dalam proses itu, rotary die cutting menggunakan acuan berbentuk silinder dalam mesin press yang bergerak berputar. Pada mulanya, lembaran material sticker di masukkan ke dalam kawasan 'station'. Dalam kawasan tersebut terdapat sebuah alat berputar yang berguna untuk memotong kertas serta membuat lipatan dan porforasi dalam pelekat. Pada umumnya proses ini bekerja selaras dengan mesin sticker printing kerana disambung satu sama lain. Beberapa station boleh digabungkan untuk memotong lembaran pelekat dengan bentuk tertentu.

Pada rotary die cutting boleh digunakan beberapa tempat cetak pelekat, seperti cetakan yang dapat disesuaikan, cetakan ukiran, dan peralatan plat magnet. Cetakan yang dapat disesuaikan (adjustable dies) menggunakan pisau yang boleh diganti dengan pisau lain sesuai dengan bahan stickers yang akan dipotong dan tujuan pemotongannya. Cetakan ukiran dibuat oleh mesin dari baja batangan dan cetak stiker mempunyai toleransi yang cukup tinggi. Sedangkan peralatan plat magnet terdapat di silinder dengan magnet yang berada di dalam cetakan pelekat.

Proses pembuatan stickers memanglah cukup berpengaruh untuk menentukan kualiti sticker. Tapi sticker printing juga harus diperhatikan untuk menghasilkan cetakan pelekat yang bagus. Menyesuaikan sticker printing dengan prosesnya perlu dilakukan agar hasil stickers juga selaras dengan pembuatan yang maksimum.

Demikianlah artikel mengenai sejarah proses die cutting untuk cutting sticker. Pemahaman mengenai hal ini sangat diperlukan terutama bagi mereka yang ingin memulakan usaha di bidang pembuatan pelekat biasa, ataupun pelekat dinding dan pelekat nama. Selain itu, sticker printing juga harus diperhatikan untuk mendapatkan stickers yang berkualiti. Semoga dengan artikel ini mampu menambah wawasan kita terhadap pemotongan sticker.