Bahan yang Digunakan Untuk Mencetak Baju

Bahan yang Digunakan Untuk Mencetak Baju

custom.my

Bahan ini mempunyai pelbagai macam jenis sesuai dengan fungsinya. Bukan sembarangan bahan boleh digunakan untuk mencetak baju. Jika bahan yang digunakan tidak sesuai, maka hasil mencetak baju akan buruk dan juga mudah rosak. Setiap bahan memiliki kelebihan dan kekurangannya masing-masing ketika digunakan untuk mencetak baju. Salah satu cara mencetak baju yang terkenal adalah cetakan DTG. Cetakan ini memiliki print baju yang cukup bagus.

Inilah Bahan Baju yang Sering Digunakan dalam Mencetak Baju

1. Kapas Combed. Bahan jenis ini dibuat dari serat kapas semula jadi 100%. Kelebihan yang dimiliki dari jenis bahan ini adalah terletak pada teksturnya, iaitu terasa sejuk, halus, dan mudah menyerap peluh sehingga sangat selesa ketika digunakan. Kapas combed memiliki banyak jenis bahan baju yang sesuai dengan ketebalannya. Jenis yang sering digunakan adalah 30s, juga 24s, serta 20s yang paling disukai kerana paling murah dan selesa ketika dikenakan. Pada baju biasanya menggunakan print baju jenis cetakan DTG. Cetakan ini memiliki printing baju yang cukup baik dan hampir serupa dengan mencetak digital. Banyak printer DGT yang dijual sehingga boleh anda lakukan sendiri.

2. Carded. Bahan carded mempunyai kualiti di bawah kapas combed, kerana jenis ini merupakan KW 1 dari kain kapas. Serat dari cardet sedikit kurang kemas dan halus sehingga agak kasar ketika dibuat menjadi pakaian. Kerana kualiti yang berada di bawah kapas, pastilah harganya juga lebih murah. Bahan ini sering digunakan untuk pembuatan seragam fabrik, baju-T, dan banyak lagi. Bahan ini boleh menggunakan mencetak DTG kerana print DTG mempunyai kualiti pelekat yang lebih bagus daripada cetakan digital.

3. Polyester. Jenis bahan ini memiliki serat benang yang lebih nipis dari kain kapas, kerana dibuat dari ester. Kekurangan jenis ini adalah teksturnya yang kasar dan tidak boleh menyerap peluh. Sehingga akan terasa panas dan tidak selesa apabila digunakan. Untuk menghasilkan print baju yang baik maka digunakan mencetak digital. Meskipun daya pelekatnya kurang tapi printing baju lebih praktikal daripada yang lain.

4. Teteron Cotton (TC). Bahan ini merupakan kombinasi dari polyester dan kapas. Perbandingannya adalah 65 polyester dan 35 kapas. Kelebihan dari kain ini adalah tidak mudah kembang dan kusut, meskipun telah dipakai berkali-kali. Tetapi kain ini juga memiliki kekurangan. Kekurangannya iaitu bahan ini tidak boleh menyerap peluh dengan baik kerana jenis ini didominasi bahan polyester. Sehingga kurang selesa apabila digunakan ketika waktu panas. Printing baju yang sesuai untuk bahan ini adalah mencetak digital. Jika menggunakan print DTG, maka cetakan baju yang dihasilkan akan lebih melekat.

5. Viscose. Bahan ini lebih dikenal dengan nama rayon. Tekstur yang dimiliki hampir sama dengan kapas, iaitu lembut dan memiliki warna yang sangat bagus. Pada umumnya bahan ini sering digunakan sebagai penambah tahap keselesaan pada serat sintesis. Selain itu, bahan ini tahan dengan kelembapan yang tinggi. Harga yang diletak untuk bahan ini cukup mahal kerana melihat dari kesan mahal yang diberikan. Ditambah dengan print baju yang membuatnya lebih mahal. Mungkin bahan ini akan lebih sesuai dengan mencetak DTG kerana bahannya yang hampir serupa dengan kapas sehingga memerlukan mencetak baju yang lebih lekat.

6. Cotton Viscose (CVC). Bahan ini merupakan kombinasi dari 55 persen kapas combed dan 45 persen dari bahan viscose. Bahan ini cukup selesa ketika digunakan kerana perpaduannya lebih banyak mengandungi kapas combed yang mudah menyerap peluh. Selain itu, kerana lebih banyak mengandungi kapas maka lebih sesuai menggunakan cetakan DTG. Sehingga cetakan baju akan lebih melekat menggunakan print DTG.

7. Hyget. Bahan ini sangat murah kerana diperbuat dari plastik. Dengan harga yang murah maka kualitinya pun juga kurang. Terasa kurang selesa ketika digunakan. Hyget sangat sesuai bila menggunakan cetakan digital. Namun jika cetakan baju yang digunakan untuk jenis ini memiliki kualiti printing baju yang rendah maka ia tidak sesuai. Bahan ini sering digunakan untuk keperluan kempen pilihan raya. Sehingga kurang sesuai jika menggunakan cetakan DTG yang mempunyai harga lebih mahal. Dan print baju yang lebih bagus.

Selain bahan, print baju juga perlu diperhatikan untuk menghasilkan baju yang berkualiti. Semoga artikel ini boleh menambah pengetahuan kita tentang mencetak baju sehingga memudahkan kita untuk menjadi pemula di bidang ini.