Kelebihan dan Cara Aplikasi Cutting Sticker Die

Kelebihan dan Cara Aplikasi Cutting Sticker Die

custom.my

Cutting sticker atau yang kita selalu sebut adalah die cut stickers, kegunaannya masih membuatkan sesetengah orang ingin tahu serta apakah perbezaanya dengan sticker biasa yang lain? Kali ini kita akan mencuba mengenali lebih dalam mengenai sticker ini, Adakah termasuk juga dalam kategori sticker printing dan adakah boleh digunakan sebagai sticker dinding atau sticker nama.


Cutting Sticker Die, Apakah Itu?

Die cut sticker dibuat dengan menggunakan vynil di mana polyester juga adalah bahan yang berperanan untuk melapisinya sehingga stickers boleh dijaga dengan baik. Ada tiga lapisan yang boleh dilihat ketika meneliti sticker dinding atau sticker nama yang merupakan die cut, iaitu lapisan pelindung sticker, vinyl lapisan kedua, dan polyester atau back liner sebagai lapisan terakhir stickers. Untuk memudahkan, jenis sticker seperti ini boleh dibuat dalam pelbagai bentuk, tetapi harus ada alatnya terlebih dahulu yang dinamakan mesin potong mati cetak sticker. Sekiranya memiliki sticker dinding dan sticker nama dari vynil ini, perbezaan dengan yang lain adalah boleh tahan air dan penggunaan tahan lama jadi sticker printing ini boleh digunakan walau di mana jua.


Kelebihan-kelebihan cetak sticker die cut selain tahan air, Selain itu:

- Cutting sticker die dari vynil fleksibilitinya tinggi jadi untuk menyesuaikannya akan menjadi sangat mudah. Biasanya sticker jenis ini banyak digunakan oleh pengeluar untuk membuat logo untuk dipamerkan untuk sticker pasaran luar.

- Cetak sticker potong mati juga sesuai untuk hadiah kerana harga stickers tersebut jauh lebih murah.

- Sticker potong mati juga sangat popular di kalangan anak-anak kerana reka bentuk sticker printing yang pelbagai bentuk dan penuh dengan kreativiti. Anak-anak biasanya lebih suka membuat koleksi sticker nama dan sticker dinding yang pelbagai bentuk lucu atau merupakan reka bentuk karakter dari sebuah cerita kegemaran mereka.

- Cutting sticker die juga cantik jika ditampal atau dipamerkan di mana saja, termasuk di tingkap rumah atau kaca kereta, contohnya sticker yang bertujuan untuk menunjukkan kesetiaan terhadap suatu brand atau pasukan yang disukai.


Mengaplikasikan cutting sticker die ada beberapa langkah yang boleh diikuti, contohnya:

1. Bersabarlah kerana satu persatu bahagian sticker printing potong mati perlu ditampalkan secara perlahan - perlahan dan pelindungnya boleh dibuka terlebih dahulu sebelum diletakkan pada sebuah permukaan yang sudah dipilih untuk diaplikasikan, contohnya dinding, kaca, atau permukaan lainnya.

2. Sticker boleh ditekan secara perlahan - lahan ke atas permukaan.

3. Gosoklah bahagian lapisan terakhirnya yang masih melekat, gunakan satu garisan apabila menemui kesukaran untuk bahagian ini.

4. Bahagian perlindungan terakhir sticker atau back liner boleh dibuka kemudian hanya sticker yang sudah melekat kemas yang akan berlebihan.

Sekarang cetak sticker boleh lebih bervariasi dan jangan lupa bahawa jenis potong mati ini atau yang kita sebut juga dengan cutting sticker die benar-benar menarik dan merupakan sticker yang sangat disarankan untuk pelbagai kegunaan.