Pelbagai Tips Berbasikal Aman dan Nyaman di Jalan Raya

Pelbagai Tips Berbasikal Aman dan Nyaman di Jalan Raya

custom.my

Sukan berbasikal adalah salah satu aktiviti sukan yang sangat mengasyikkan untuk dilakukan. Selain mendapat kesihatan dan kecergasan, berbasikal juga akan membuat para pelumbanya dapat menikmati alam persekitaransecara langsung. Sukan ini mempunyai pakaian khusus iaitu jersi basikal custom untuk menyokong kegiatan berbasikal agar tetap stylish.


6 Tips Berbasikal di Jalan raya

Selain dapat mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan oleh asap kenderaan bermotor, sukan yang tidak dapat dipisahkan dengan baju sukan basikal ini juga dapat membuat tubuh menjadi lebih sihat dan cergas. Jika anda merupakan penunggang basikal yang menunggang di jalan raya, berikut adalah beberapa tips untuk membuat aktiviti anda menjadi selesa dan selamat:

  1. Wajib mematuhi peraturan lalu lintas. Walaupun bukan kenderaan bermotor dan telah disediakan beberapa laluan basikal di beberapa bandar, hal tersebut bukan bererti penunggang basikal tidak wajib mematuhi peraturan lalu lintas. Ketika berbasikal di jalan raya, patuhi peraturan lalu lintas supaya aktiviti berbasikal anda menjadi lebih selamat.

  2. Jangan menggunakan earphone atau headset. Ramai orang beranggapan bahawa dengan menggunakan peralatan berbasikal seperti baju basikal custom, jersi basikal yang memang direka khas untuk berbasikal, earphone atau headset, mereka akan kelihatan bergaya. Ternyata penggunaan earphone atau headset boleh mengganggu keselamatan pelumba secara individu. Alunan muzik tersebut boleh mengganggu pendengaran, fokus dan konsentrasi pelumbaketika mengayuh basikal.

  3. Elakkan memotong dari jalan bahagian kiri. Untuk menjaga keselesaan dan keselamatan ketika berbasikal, pastikan anda tidak memotong kenderaan bermotor atau tidak bermotor melalui bahagian kiri dari tepi jalan. Selain boleh membahayakan diri anda kerana boleh terjadinya kemalangan, anda juga boleh mendatangkan kecederaan kepada orang lain.

  4. Pastikan kedua-dua tangan sedia untuk membrek. Selain jersi basikal, kedai-kedai yang menjual jersi basikal juga menyediakan sarung tangan dengan pelapik. Jangan lupa untuk memastikan tangan anda siap sedia pada brek supaya apabila perlu membrek secara langsung, anda dapat melakukannya.

  5. Gunakan pakaian khusus yang selesa. Pakaian khusus untuk sukan berbasikal dapat ditemui dengan mudah di kedai yang menjual baju basikal beserta dengan alatan-alatan lain. Pilihlah baju atau jersi yang selesa digunakan, menyerap peluh dengan cepat dan bergaya. Selain itu, pilih baju basikal dengan warna yang terang supaya tidak menyerap haba kerana jalan raya pasti mempunyai tahap haba yang sangat tinggi.

  6. Nyalakan lampu basikal jika keadaan gelap. Apabila anda melintasi jalan yang gelap atau berbasikal pada malam hari, jangan lupa untuk menyalakan lampu basikal supaya dapat menerangi jalan yang sedang dilalui dan keadaan sekitar supaya tidak terjadi hal-hal yang tidak diingini.

Untuk keselamatan semua pengguna jalanraya, jangan mengayuh basikal pada arah yang berlawanan supaya tidak berlaku kemalangan. Demikian adalah tips berbasikal yang selamat di jalan raya.