Sejarah Baju Jersey Jenama Castelli Di Sini!

Sejarah Baju Jersey Jenama Castelli Di Sini!

custom.my

Castelli merupakan salah satu jenama jersi basikal custom yang sangat popular di kalangan para pencinta sukan basikal dengan segala atributnya termasuklah baju basikal custom. Syarikat yang menghasilkan jersi basikal Castelli wujud sejak hampir satu abad lalu pada tahun 1940. Lihat sejarah lengkapnya pada penjelasan di bawah ini.


Sejarah Jersey Basikal Catelli

Castelli sebelum mengembangkan sayap di dunia jersi basikal merupakan syarikat dengan pelbagai macam produk pakaian yang cukup ternama. Berikut ini adalah ulasan mengenai awal muncul jersi castelli dan perkembangannya:

  1. Penjahit Pertama Castelli. Castelli bermula oleh seorang tukang jahit yang berasal dari Itali bernama Armando Castelli yang berinovasi untuk membuat produk jersi atau pakaian khas bagi para penunggang basikal pada sekitar tahun 1940. Baju jenama Castelli ini mempunyai rekaan dan gaya yang amat berbeza dengan baju sukan basikal pada biasanya kerana mempunyai kualiti dan mutu yang tinggi. Amat berkualiti, pada awal kemunculan jenama ini, jersi basikal Castelli telah dipakai oleh para legenda perlumbaan dunia. Ingin tahu siapa mereka? Lihat penjelasan selanjutnya.

  2. Menjadi Kostum Legenda Lumba Dunia. Sejarah luar biasa yang ditorehkan oleh Castelli juga dapat dibuktikan dengan pemakaian produk pertama jersi Castelli oleh penungang profesional yang telah menjadi legenda iaitu Gino Bartali. Bahkan setelah produk jersi perlumbaan pertama Castelli dipakai oleh Gino Bartalli pada perlumbaan berprestij dunia, lawan sengitnya iaitu Fausto Coppi juga ikut serta meminta Castelli agar menghasilkan jersi perlumbaan basikal dengan kualiti yang lebih tinggi serta mampu menjadi semakin cepat dalam perlumbaan basikal. Tanpa menangguh, Castelli menghasilkan jersi perlumbaan dengan bahan yang sangat ringan dan lembut iaitu sutera. Kedua pelumba legenda iaitu Gino Bartali dan Fausto Coppi mengenakan jersi basikal bersama pada pertandingan Tour de France pada tahun 1952. Bahkan ketika keduanya sempat mengabadikan sebuah gambar hitam putih ketika mereka sedang saling berkongsi air minuman.

  3. Inovasi Castelli. Jersi Castelli yang boleh didapati di beberapa tempat jual jersi basikal yang tersebar di pelbagai negara. Inovasi-inovasi ini terus dilakukan untuk mengekalkan dan meningkatkan kualiti jersi yang diminati orang ramai ini. Kualiti inilah yang membezakan jersi Castelli dengan jersi basikal murah yang kurang memberi perhatian kepada kualiti. Dari pelancaran pertama dengan produk jersi bermaterial sutera dan rekaan yang biasa, kini rekaan jersi Castelli lebih “up to date??? dengan membuat poket belakang, leher serta zip memanjang pada bahagian depan jersi. Bahan jersi berkualiti ini juga mengalami peningkatan iaitu jersi lycra yang membuat pelumba yang memakai merasa selesa dan dapat menyerap peluh.

Jersi Castelli sememangnya sangat berbeza dengan jersi yang banyak terdapat di pasaran atau di tempat-tempat jual baju basikal sama ada berkualiti dan selesa ketika dipakai.